preskoči na sadržaj
Upoznaj cara Dioklecijana

Upoznaj cara Dioklecijana - jedna je od edukativnih radionica u Muzeju grada Splita, a u organizaciji muzejskog stručnog vodstva koja  nudi drukčiji oblik usvajanja znanja - odgoj i obrazovanje izvan učioničkih klupa kroz iskustveno učenje. Kako ove godine učenici trećeg razreda upoznaju  pojmove vezane za sjedište naše Splitsko-dalmatinske županije,  odlučismo krenuti za Split u petak, 16. studenoga 2012. i upoznati davnu prošlost grada i njegova utemeljitelja svima dobro znana  kao cara Dioklecijana. Moramo naglastiti da naš Split slovi kao „najlipši grad na svitu“ , dok je Muzej grada  pravo mjesto za upoznavanje kulturnog nasljeđa središta naše županije.

Izvanučioničku nastavu  podijelili smo u dva dijela: u prvom dijelu smo dobili odgovore na pitanja tko je bio car Dioklecijan, gdje se rodio i kako je živio, zašto je baš na ovim prostorima odlučio provesti ostatak života, a zatim  čuli  priču o njegovoj  palači staroj čak 1700 godina. Nakon toga smo razvijali svoje kreativne  vještine te „guštali“ u  izradi glinenih novčića s likom cara u muzejskoj radionici.

Drugi dio naše nastave odnosio  se na razgledavanje stare gradske jezgre i zorno predočavanje naučenih pojmova u  vezi  carske palače  s obilježjima rimskog grada, ljetnikovca  i vojnog logora. Ovaj jedinstveni kulturni spomenik je pod zaštitom UNESCO-a od 1987.godine.

Sudionici nastavnog procesa su učenici prvog i trećeg razreda dok je nastava  realizirana uz svesrdnu podršku roditelja kojima jedno veliko hvala.

Prije samog odlaska ,odlučili smo se malo pripremiti...

Čitamo i komentiramo  krasne  priče  Jasena Boke, Priče iz muzeja, posebno interesantne  našim prvašićima. Iako će o svemu tome biti riječi u samom Muzeju, nije na odmet da se malo bolje upoznamo s tematikom koju ćemo obrađivati.

U trećem razredu smo naučili što je to plan mjesta te se prisjećamo i snalazimo na dijelu plana grada Splita, točnije našeg odredišta.

U najlipšem gradu na svitu...

Polazišna točka ispred spomenika  biskupu Grguru Ninskom, a zatim prolazak kroz sjeverna gradska vrata - Zlatna vrata  do Muzeja grada Splita u Papalićevoj palači.

Na putu do Muzeja u  glavnoj uzdužnoj ulici( cardo) koja vodi od sjevernog ulaza u palaču, Zlatnih vrata pa do Peristila-glavnog trga Dioklecijanove palače.

Pod stručnim vodstvo muzejske pedagoginje.

Najradosniji dio nastave – dio u kojem uživaju svi  bez iznimke:muzejska radionica.

Mi kao mali turisti... Snalaženje na planu grada – Dioklecijanova palača u drugoj  poprečnoj  ulici (decumanus) koja spaja istočni i zapadni ulaz u palaču tj. Srebrna  i Željezna vrata.

Ne možemo doći do brončane  makete  povijesne jezgre Splita  izložene na splitskoj rivi, cruzer je uplovio u grad i turisti su na svakom koraku.

...s  rive smo ušli kroz južna - Mjedena vrata, prošli Dioklecijanove podrume, obišli Peristil na kojem su zvona Svetog Duje radosno  proslavljala oslobađajuću presudu hrvatskim herojima, našim generalima. Nakon kraćeg razgledavanja katedrale sv. Duje prošli smo Vestibul - impozantno carsko predvorje, Dioklecijanove podrume -najatraktivniji od svih izložbenih prostora, Jupiterov hram, ulicu Pusti me da prođem i došli do zapadnih - Željeznih vrata palače  iza kojih se Split počeo najprije širiti kako bi postao gradom, a  gdje je naš obilazak  završio i cjelina bijaše  zaokružena.

Ponovno u klupama...

Na satu likovne kulture odlučujemo malo ukrasiti svoje novčiće i pretvoriti ih u zlatnike i medaljone, a sve u cilju proširivanja granica kreativnosti.

Trećaši marljivo izrađuju maketu sjevernog zida Dioklecijanove palače koja je ne samo lijepa već i funkcionalna;naše bojice, olovčice, gumice i oštrila mogu naći svoje mjesto u njoj kao  naš zajednički pribor.

Ovako je izgledala prezentacija naših radova i naša  mala izložbica .

Lijepo smo se zabavili i na ne baš svakodnevan način nešto novo spoznali spajajući ugodno  s korisnim.

Naše fotke možete razgledati u fotogaleriji.

Zrinka Ivančić

Virtualna knjižnica

                                                


Virtualne učionice

 


Office 365 škole

                                                                           


Upisi u 1. razred OŠ

  


Kontakt

E-mail: ured@os-iduknovic-marina.skole.hr

OIB: 78856986826 

             Kurikulum                          2019./2020.

           


GPiP 2019./2020.

 

 

 


KUĆNI RED ŠKOLE

   

   PRILIKOM DOLASKA U 

             ŠKOLU 


Baština

„SAČUVAJMO BAŠTINU ZA BUDUĆE NARAŠTAJE“ je projekt naše škole u školskoj godini 2011./2012. U njemu sudjeluju svi učenici škole i svi mještani općine Marina koji nam žele pomoći. U sklopu projekta skupljat ćemo stare predmete.

Više


Mobili

Kalendar
« Srpanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju