2014-05-19 07:20:00

Tjedan botaničkih vrtova u školskom vrtu PŠ Vrsine

U  Vrsinama cvate najljepši školski vrt područnih škola u RH, školski vrt male područne škole Vrsine. Južni dio vrta zasađen je ukrasnim i ljekovitim biljem, u istočnom dijelu nalazi se mali maslinik u kojem je podignuta kamena kućica u spomen na sve težake vrsinskog kraja. U mjesecu svibnju priključili smo se obilježavanju Tjedna botaničkih vrtova.

 

Vikend prije proveli smo u Biogradu na Moru na sajmu Agro Arca, tako da smo doslovno u ponedjeljak ujutro 12. svibnja „uletjeli“ u tjedan. Vremenska nam prognoza nije bila baš naklonjena , pogledi su nam bili uprti u nebo hoće-neće kiša. Prvi dan uspješno odrađen, članice udruga Viola odorata i održale nezaboravnu radionicu „Cvit na glavi, u srcu i na pjatu“, nakon radionice usljedila je modna revija u školskom vrtu.

Utorak, dan drugi, radionice „Herbariziranje biljaka“ i  „Oslikavanje staklenki“, taj dan smo imali i engleski jezik u školskom vrtu, „susreli“ smo se s leptirima, pčelama, zmijama, paucima... zaigrali „Škatule- batule“ .

Osvanu je i treći dan, tmurni oblaci su se nadvili nad Vrsinama, kiša je padala, vjetar je savijao grane našeg eukaliptusa... u posjet nam dolazi stotinjak djece, a mi imao samo dvije učionice, vrt možemo gledati smao kroz prozor učionice. Za zanimljivo predavanje „ Uloga pčele u oprašivanju biljaka“, nije nam smetala gužva, sjedili smo posvuda, na kraju je David obukao pčelarsko odjelo, a mi se zasladili medom.

U drugoj učionici izrađivali smo kućice za ptičice od tetrapak ambalaže.

Uskoro je prestala padati i kiša, vrt se napunio djecom , šetali su, razgledavali, slušali priče. Stigao je i petak, opet problemi s vremenom, bura je nosila sve pred sobom , temperatura se spustila za nekoliko stupnjeva...školica opet puna djece.

Predvanje „Kušanje maslinovog ulja“ i likovna radionica.

Tjedan smo završili glazbeno- poetskom večeri „Večer pejzažne poezije“, poeziju su govorili , učitelji, roditelji, gosti, a u glazbenom djelu su nas zabavljali članovi mandolinskog orkestra KUU A. M. Pauk i PKU Srebrena Marina.

Jedan zaista divan tjedan, našim vrtom prošetalo je preko 300- injak djece, 20 učitelja, odgojitelja, 100- injak roditelja, u radionicama je sudjelovalo 10 voditelja. Cijeli tjedan su nas pratili naši mali „Cvrčci“ , djeca iz DV „Cvrčak“ Vrsine. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.Vidimo se dogodine!


Osnovna škola "Ivan Duknović" Marina