2015-02-05 20:30:00

Opera Carmen

U četvrtak 5. 2. 2015. godine u 18.00 osmaši OŠ Ivan Duknović, u pratnji prof. Cinottija i prof. Dragice Gruić, krenuli su u Split na slavnu operu Carmen. U autobusu, koji je bio malen, vladalo je veselo raspoloženje. Svi su učenici bili raspjevani.

Kada su stigli ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, razgledali su unutrašnjost crkve Gospe od zdravlja koja se nalazi u blizini. Prof. Dragica Gruić objasnila im je sve o freski iznad oltara. Nakon toga uputili su se u kazalište jer ostalo je još malo vremena do početka predstave.

U 19.30 ugasila su se sva svjetla, a orkestar je počeo svirati. Bio je to poseban ugođaj. Uskoro se podigao i zastor, a dugo iščekivani trenutak je počeo. Inače, Carmen je jedna od deset najboljih i najuspješnijih opera na svijetu. Skladao ju je Georges Bizet u 19. stoljeću. Glavni lik je mlada, umišljena i lijepa ciganka koja iznad svega cijeni vlastitu slobodu. Završava u zatvoru, no obećaje ljubav Don Joseu ukoliko je oslobodi. Nakon što je on uspijeva osloboditi, Carmen počinje sumnjati u njegovu ljubav te ga ostavi. Zaljubljuje se u toreadora Escamilla, a i on u nju.  Saznavši za to, Don Jose zahtijeva od Carmen ljubav, a ona ga odbija te je on ubije.

Opera se sastoji od četiri čina, no redatelj je odlučio spojiti treći i četvrti čin što znači da su između činova bile dvije pauze od petnaest minuta.

Učenici osmog razreda rado su se odazvali na operu, a neki su rekli: „Meni je ovo bio vrh.“ Iako su neki očekivali da im se opera možda i neće svidjeti, ugodno su se iznenadili spletom događaja. Svidjela im se i raskošna kostimografija te lijepo postavljena scena. Premda je Carmen završila tragično, gledatelji su dugim pljeskom pozdravili sve izvođače, a pogotovo glavnu junakinju.

Osmaši su u pauzama vidjeli i preostale prostorije u kazalištu koje im je pokazao prof. Cinotti. Svi su bili veoma sretni i zadovoljni jer su se obogatili jednim novim iskustvom. Bila je to uistinu prekrasna večer u Splitu.

Napisali: Ivan Marinov, Tina Radić, Marino Palada, Antonija Gačina, Antonio Novak, Marieta Palada


Osnovna škola "Ivan Duknović" Marina