2019-05-29 16:01:56

Izlet na Visovac i Roški slap

S učenicima PŠ Blizna, razredna i predmetna nastava,      20. 5. 2019., organizirana je izvanučionična nastava na Visovac i Roški slap. Nakon okupljanja u dogovoreno vrijeme ispred škole, učenici zajedno s učiteljima, knjižničarkom i v.d. ravnateljem Joškom Ćudinom krenuli su prema Visovcu. Više o izletu pogledajte pod opširnije.

S vidikovca pruža se prekrasan pogled na Visovac i rijeku Krku. S lijeve strane vidikovca učenici su imali priliku vidjeti spomenik Petru Svačiću, posljednjem hrvatskom kralju. 

Po dolasku do pristaništa za brodove odakle se krenulo na otočić Visovac i kratkom osvježenju, krenuli smo u razgledavanje.

Na Visovcu, smještenom na Visovačkom jezeru, nalazi se franjevački Samostan Majke od milosti i crkva Gospe Visovačke.

Samostan ima arheološku zbirku, bogatu knjižnicu s vrijednim inkunabulama i knjigama, među kojima se posebno ističe knjižica s molitvom Oče naš (nekada najmanja knjiga na svijetu), te povijesnim dokumentima.

Franjevci su otok među stijenama kanjona Krke učinili oazom mira i duhovnosti, staništem mnogih biljnih vrsta, neke i egzotične npr. banana, i zanimljivih životinja npr. paun što sve zajedno čini jedinstvene lijepe vrtove, prirodu uopće u kojoj se poželi ostvariti cjelodnevni boravak tako da vjerujemo da će mnogi od nas poželjeti ponoviti posjet ovom otočiću.

               

 

Prije polaska, imali smo priliku u suvenirnici, uzeti uspomenu na ovaj otočić. Po dolasku brodom u pristanište, autobusom smo se uputili prema Roškom slapu u čijem nas je okruženju priroda oduševila.


Osnovna škola "Ivan Duknović" Marina