2014-06-04 16:19:00

Posjet pathera Josaphata

3. lipnja područnu školu Vrsine posjetio pater Josaphat Mosha župnik župe sv. Nikole biskupa, Mandalina. Pater Josaphat ili kako su ga učenici od milja nazvali Jozo dolazi iz Tanzanije i prvi je afrički misionar u našoj zemlji, pripadnik misijske Družbe Duha Svetoga.

Nesvakidašnji gost iz Afrike pripadnik je plemena Masai, koji je s majkom, dva brata i dvije sestre živio u drugom po veličini gradu u Tanzaniji, 4-milijunskom Arusha Cityju. Govori pet lokalnih, plemenskih jezika (masai, svahili,chaga, pokot, kikuyu) te engleski i pomalo francuski. Školovao se u Keniji (Nairobi), gdje je završio studij religije, zatim studij umjetnosti u filozofiji i religiji, teologiju i socijalnu komunikaciju.Inače, pater Josephat voli hrvatski nogomet (po čemu Hrvatsku najviše i prepoznaju u Tanzaniji). Pater Josaphat je posjetio školu u sklopu projekta “Škole za Afriku”  u koji su uključeni učenici PŠ Vrsine.

Susretu su nazočili i gosti iz OŠ Rogoznica u pratnji ravnateljice, pedagoginje, učiteljice i vjeroučitelja ujedno i rogozničkog župnika don Filipa Rodića, te djeca iz DV Cvrčak i naš župnik don Darko. Pater Josapaht je pričao o svom radu u misijama u Africi, naučio je djecu prekrižiti  se na jeziku svahili.


Osnovna škola "Ivan Duknović" Marina